Bitcoin & Blockchain

Bitcoin-adres op de blockchain aanmaken

 

Voor het ontvangen en versturen van Bitcoins zal je een adres aan moeten maken op de blockchain. Het aanmaken van een Bitcoin-adres is volledig gratis! Daarbij kun je zoveel adressen aanmaken als je zelf wilt. Voor het aanmaken van een Bitcoin-adres hoef je normaliter geen identiteitsbewijs te uploaden, omdat een Bitcoin-adres niet aan een persoon gekoppeld wordt. Op dit vlak wijkt de werking van Bitcoin af van die van het reguliere bancaire systeem. Een normale bankrekening is immers wel persoonsgebonden. Mocht je een wallet op een exchange gebruiken, dan ligt dit anders. Een exchange zal je namelijk altijd om een kopie van je identiteitsbewijs vragen bij grotere bedragen. Het is echter onverstandig om cryptocurrencies in een wallet op een exchange te bewaren.

 

In dit artikel vertellen we je meer over het aanmaken van een Bitcoin-adres. Hoe werkt dit? Wat moet je met de private key die je hierbij krijgt?

 

Online een Bitcoin-adres aanmaken

Een Bitcoin-adres is gekoppeld aan je wallet. Je wallet dient als het ware als een interface voor je adres op de blockchain. Er zijn verschillende manieren om een wallet te openen. Zo kun je voor een online wallet kiezen, een software wallet, of een hardware wallet. Een goed voorbeeld van een online wallet is Blockchain.info. Hier kun je heel eenvoudig een nieuw Bitcoin-adres aanmaken. Het is direct mogelijk om hier Bitcoins naar toe te sturen. Zorg dat je het webadres van deze wallet goed invoert. Er zijn verschillende nagemaakte varianten op internet te vinden. Logischerwijs kun je hier geen echte wallet aanmaken, maar proberen criminelen je op te lichten.

 

Bitcoin-adres aanmaken via een soft-/hardware wallet

Naast een online wallet, kun je ook een software wallet gebruiken. Een software wallet is een wallet die op je computer, mobiele telefoon of tablet geïnstalleerd wordt. Bekende voorbeelden hiervan zijn onder meer Jaxx, Eidoo en Exodus. In deze software wallets kun je niet alleen een Bitcoin-adres aanmaken. Ook bieden deze wallets de mogelijkheid om verschillende andere cryptocurrencies op te slaan.

 

Een derde optie is de aanschaf van een hardware wallet. De meest gebruikte hardware wallets zijn Nano Ledger en Trezor. Deze wallets kunnen voor een prijs van circa 100 euro worden besteld. Deze hardware wallets zijn interessant voor investeerders die voor een groot bedrag aan cryptocurrencies hebben. De hardware wallet is niet verbonden met het internet, waardoor de kans op de diefstal van cryptocurrencies minimaal is.

 

Tip: koop nooit een tweedehands hardware wallet om een Bitcoin-adres aan te maken! De kans bestaat dat hiermee gesjoemeld is.

 

Veilig bewaren van je private key

Na het aanmaken van een Bitcoin-adres krijg je een private key, die gekoppeld is aan je Bitcoin-adres. Met deze private key kun je vanaf ieder apparaat en op ieder moment toegang krijgen tot je Bitcoin wallet. Een private key die je bij het aanmaken van een Bitcoin-adres via een online wallet krijgt, kan ook gebruikt worden om in te loggen via een soft-/hardware wallet. Mocht je deze private key verliezen, dan bestaat de kans dat anderen toegang krijgen tot je wallet. Ook is het niet langer mogelijk om zelf op je wallet in te loggen als je computer crasht of je hardware wallet het begeeft. Reden genoeg om deze op een veilige plek te bewaren!

Zie verder onder het menu “Wallet” voor meer uitleg.