Wallet

Bitcoin kopen op internet

 

Investeren in Bitcoin is steeds verleidelijker geworden. Veel mensen kopen Bitcoin niet om hiermee te kunnen betalen, maar in de hoop dat deze in waarde stijgt. De groeiende populariteit van Bitcoin heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd, dat de koers sterk is toegenomen. Investeren in Bitcoin of andere cryptocurrencies is echter niet zonder risico’s! Financiële instellingen waarschuwen regelmatig voor de risico’s aan deze investeringen. Ten eerste is de Bitcoin koers zeer volatiel, waardoor je veel geld kunt verliezen bij een daling van deze koers. Ten tweede loop je het risico dat je portemonnee gehackt wordt, waarbij je munten gestolen kunnen worden. Wanneer je echter voor een goede beveiliging van je portemonnee zorgt, is de kans op een hack relatief klein.

 

In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheiden om Bitcoin te kopen. Er zijn in Nederland verschillende partijen die Bitcoin kopen met iDeal mogelijk maken.

 

Bitcoin kopen met iDeal

Bitcoin kopen met iDeal kan onder meer bij BTCdirect en Bitonic. Na een kort verificatieproces kun je ieder gewenst bedrag aan Bitcoins kopen. Het is niet noodzakelijk om direct een hele Bitcoin te kopen. Je kunt bijvoorbeeld ook een halve Bitcoin, of een tiende deel van een Bitcoin aanschaffen. Iedere Bitcoin is in 100 miljoen delen op te splitsen, die Satoshi’s genoemd worden. Dit refereert naar de bedenker van de Bitcoin. Houd er rekening mee dat veel verkopers van Bitcoins je verplichten om een bedrag van minimaal 50 tot 500 euro te besteden.

 

Een alternatief voor het kopen van Bitcoins via Bitonic of BTCdirect is Litebit.eu. Deze website is eveneens van een Nederlandse organisatie. Ook hier is het mogelijk om Bitcoins met iDeal te kopen. Een voordeel van Litebit.eu is echter dat je hier ook andere cryptocurrencies met iDeal kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash. Mocht je minder bekende cryptocurrencies willen kopen, dan kun je het beste voor het gebruik van een exchange kiezen. Bekende exchanges zijn Binance en Bittrex.

 

Waar kan ik mijn Bitcoin bewaren?

Hoewel het bij Litebit.eu mogelijk is om je gekochte Bitcoins op de website zelf te bewaren, is dit sterk af te raden. Ten eerste loop je het risico dat Litebit.eu stopt met haar diensten. Kijk bijvoorbeeld eens naar een voorbeeld als Mt. Gox, een exchange die plotseling gesloten werd. Ten tweede kan je account op Litebit.eu gehackt worden, waarbij je alle munten verliest. Verstandiger is het dan ook om digitale valuta in een wallet op te slaan. Een wallet is een digitale portemonnee, die op verschillende manieren verkregen kan worden.

 

Je kunt voor een online portemonnee kiezen, maar ook voor een soft- en hardware wallet. Houd er rekening mee dat de aanschaf van een hardware wallet kosten met zich meebrengt. Bekende hardware wallets zijn de Nano Ledger en de Trezor. Deze wallets hebben een prijs van circa 100 euro. Een software wallet kan op een computer of mobiele telefoon geïnstalleerd worden. Bekende software wallets zijn onder andere Jaxx, Exodus en Eidoo.

 

Private key bij een wallet

Na het installeren van een wallet krijg je een private key. Deze private key maakt het mogelijk om altijd en overal toegang te krijgen tot je saldo. Mocht je deze private key verliezen, dan kan dit betekenen dat je niet meer bij je wallet kunt komen. Het is zodoende van groot belang, dat je deze private key op een veilige plek opslaat.